Participate!
Menu

Herkennen van gezichtsuitdrukkingen

Tijdens een sociale interactie is het belangrijk om de gezichtsuitdrukking van de ander juist te interpreteren. Ze geeft immers extra informatie, bijvoorbeeld over hoe de ander zich voelt of over de ernst van een uitspraak. Soms moet ze zelfs aangeven dat iemand eigenlijk het omgekeerde bedoelt van wat hij zegt. Zo kan je bijvoorbeeld "leuk hoor" zeggen, terwijl het tegendeel op je gezicht af te lezen valt.

Enkele tips voor thuis:

  • Gebruik cartoons en striptekeningen om gezichtsuitdrukkingen te bespreken. Ze worden immers meestal overdreven voorgesteld.



  • U kan ook een plakboek maken met foto’s uit tijdschriften om de verscheidenheid aan gezichtsuitdrukkingen te illustreren.
  • Maak kaartjes met foto’s van allerlei gezichtsuitdrukkingen: blije, bange, boze, verwarde, verraste, verdrietige, enz. Vraag uw kind om ze te ordenen volgens emotie of om ze na te bootsen.
  • Ga met uw kind voor de spiegel staan en vraag om een bepaalde emotie uit te drukken. Is het te moeilijk, doe het dan eerst voor.
  • Op de website van Bodycomlichaamstaal staan foto’s met een korte uitleg over de getoonde emotie. U kan samen met uw kind een spel over gevoelens spelen op de website Do2learn.