Participate!
Menu

Melk en gluten

Er zijn kinderen die problemen hebben met het verteren van koemelk of van gluten, een natuurlijk bestanddeel in meelproducten zoals onder meer brood en pasta. Al deze kinderen hebben darmklachten. Een opvallend aantal peuters en kleuters met autisme heeft darmklachten. En kinderen die duidelijk geen gluten kunnen verteren (zogenaamde gluten-enteropathie) krijgen chronische diarree. Hun ontwikkeling valt stil op peuterleeftijd, ze voelen zich ellendig en hun contact kan vreemd worden. Ook hier werd snel een link gelegd. Er ontstonden hypothesen over het verband tussen melkeiwitten of gluten en autisme. En werden diëten voorgeschreven zonder melkproducten, zonder gluten of zelfs beide.

We zullen noch deze hypothesen, noch de mogelijk schadelijke gevolgen van een dieet zonder melk en meelproducten voor peuters en kleuters hier bespreken. Maar we kunnen wel bevestigen dat nooit werd aangetoond dat melk of gluten een oorzakelijke rol spelen bij de hele groep kinderen met autisme. Hoewel we ook hier uitzonderingen niet kunnen uitsluiten. Het niet kunnen verteren van melk of gluten geeft echter bepaalde darmklachten die tegenwoordig door de kinderarts kunnen worden onderzocht. Mocht er bij een bepaald kind een verband zijn, dan valt dat makkelijk aan te tonen. Blijft de vraag of het darmprobleem ook een invloed heeft op de ontwikkeling. Hoewel het zeker nuttig is om de darmklachten te behandelen, is er geen reden om een speciaal dieet te starten zolang het schadelijk effect van een bepaald product op de darm niet is aangetoond.